27 januari 2016, 10:42 - Jeffrey van der Linden

Maaltijdfrequentie: Is 6x per dag eten noodzakelijk voor meer vetverbranding?

Wanneer ik met mensen in de sportschool over voeding praat, komt vaak het onderwerp maaltijdfrequentie terug. “Jeffrey, ik ben sinds vorige week op mijn voeding gaan letten en eet nu zes kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote maaltijden…nu verbrand ik meer vet toch?”. Dit is een uitspraak waar nog steeds veel mensen in geloven, maar heeft maaltijdfrequentie ook daadwerkelijk het effect waar we op hopen?

De directe reactie van het lichaam op voeding is het verhogen van het rustmetabolisme. Dit heeft geleid tot het idee dat maaltijdfrequentie zal leiden tot een constant verhoogd rustmetabolisme dat uiteindelijk dus zorgt voor een hogere verbranding. Verschillende onderzoeken met obese mensen hebben uitgewezen dat maaltijdfrequentie niet zorgt voor een verhoogd metabolisme (Garrow JS 1981).

We kunnen concluderen dat maaltijdfrequentie dus geen beslissende factor is bij het afslanken of in het wijzigen van de lichaamssamenstelling. Dat wil niet zeggen dat het per definitie afgewezen moet worden. Er kunnen namelijk nog andere redenen zijn om wel aan maaltijdfrequentie vast te houden, omdat op deze manier bijvoorbeeld een dieet gemakkelijker vol te houden is.

Delen:
Jeffrey van der Linden, personal training
Bel, mail of whatsapp
06 - 576 74 181
info/vdlindenptnl